Belirtilmemiş
Erkek
Kadın
Unisex
12-18-ay
18-24-ay
2-2-5-yas
2-yas
3-6-ay
39
3-yas
42
44
Takım elbise, ceket-pantolon ya da ceket-etek kombininden oluşan, aynı tür kumaşlardan üretilen bir kıyafet türüdür. Takım elbise satın alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Takım elbise fiyatları, takım elbisenin kumaş özelliklerine, modeline ve markasına göre belirlenmektedir. Kırışmayan, diz izi yapmayan, doğal ve sağlıklı kumaşlardan üretilen takım elbiselerin fiyatları yüksek olabilmektedir. Keten, yün ve yün karışımlı polyester kumaşlardan üretilen takım elbiseler, yüksek fiyatlara satılmaktadır. Buna karşılık polyester, polyester-viskoz ve polyester-elastan karışımlı kumaşlardan üretilen takım elbiselerin fiyatı daha uygun olabilmektedir.
Takım elbiselerin modeli, fiyatlar üzerinde etkilidir. Özel günler için tasarlanan smokin ve damatlık takım elbiseler, klasik takım elbise fiyatlarına göre daha yüksek olabilmektedir. Modaya uygun tasarımları olan, vücuda oturan takım elbise modelleri de yüksek fiyatlara satılmaktadır. Takım elbise modellerinin yanı sıra takım elbise markaları da fiyatları etkilemektedir. Tom Ford, Brunello Cucinelli, Isaia, Zegna, Kiton, Beymen, Network, Kiğılı, Pierre Cardin, D’S Damat, Sarar, Altınyıldız gibi markalar, ürettikleri takım elbise modelleri ile adlarından sıklıkla söz ettirmektedir. Kaliteleri ve tasarımlarıyla fark yaratan markaların takım elbiseleri yüksek fiyatlara satılmaktadır.
Çentik yaka, sivri yaka, kırlangıç yaka ve şal yaka takım elbiseler, sıklıkla tercih edilen erkek takım elbise modelleri arasında yer almaktadır. Ayrıca çizgili ve kareli takımlar, slim fit ve regular fit kesimler, erkek kombinlerinde tercih edilen takım elbiselerdir. Erkek takım elbise fiyatları, 400 TL ile 45000 TL aralığındadır.
Erkek takım elbiseleri, keten, yün, pamuk, dokuma, polyester ve viskoz gibi kumaş türleri kullanılarak üretilmektedir. Erkek takım elbiselerini uzun süre kullanabilmek için kumaş özelliklerine uygun ütüleme işleminin yapılması tavsiye edilmektedir. Ütünün kumaş üzerinde iz bırakmaması için ütü tabanlığı kullanmaya veya kumaşın üzerine ince bir örtü sermeye özen gösterilmelidir.
Bol kesim, İtalyan kesim, kruvaze ceketli, kısa pantolonlu, etekli ve blazer ceketli takımlar, sıklıkla tercih edilen kadın takım elbise modelleri arasında yer almaktadır. Kadın takım elbise fiyatları, 300 TL ile 30000 TL aralığındadır. Kadın takım elbiseleri, polyester-viskoz, poliüretan, yün, keten gibi kumaşlar kullanılarak üretilmektedir. Kadın takım elbiselerini uzun süre kullanabilmek için takım elbisenin yıkama talimatlarına uyulmalıdır. Takım elbiselerin renklerinin solmaması için takım elbiseler, beyazlatıcı özellikleri olan kimyasal deterjanlarla yıkanmamalıdır. Ayrıca takım elbiselerin yıpranmaması için takım elbise temizliğinde sıcak su kullanılmamalıdır.
Yelekli, pantolon askılı, etekli, smokin takımlar, sıklıkla tercih edilen çocuk takım elbise modelleri arasında yer almaktadır. Çocuk takım elbise fiyatları, 75 TL ile 1000 TL aralığındadır. Çocuk takım elbiseleri, polyester, denim, yün, keten gibi kumaş türleri kullanılarak üretilmektedir. Çocuk takım elbiselerini uzun ömürlü kullanabilmek için takım elbiselerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Takım elbiselerin tozlanmaması için hava aldıran kumaş bir kılıf içerisinde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ayrıca takım elbiselerin güneş almayan serin ve kuru yerde saklanması da uzun ömürlü kullanım için gereklidir.
Takım elbise çeşitleri ve ortalama fiyat aralıkları şunlardır:
Kısa boylu kişiler için omuzları oturan, regular ve slim fit kalıplı takım elbiseler seçilmelidir. İnce çizgileri olan takım elbiseler de daha uzun görünmek isteyen kişiler için ideal bir tercihtir. Uzun boylu kişilerin ise ceket kol boyu yeterli uzunlukta olan takım elbiseleri seçmelerinde fayda vardır. Kilolu kişiler daha zayıf görünebilmek için takım elbisenin koyu renkte olmasına dikkat etmelidir. Ceket ve pantolonun farklı renkte olduğu spor takım elbiseler bu tür kişiler için uygundur. Ayrıca iki düğmeli takım elbiseler de kilolu kişiler için uygundur. Zayıf kişiler ise vücutlarına oturan, geniş yakalı takım elbiselere öncelik vermelidir. Geniş omuzlu ve kaslı kişilerin omuz bölümlerinde vatka olmayan takım elbiseleri tercih etmeleri önerilmektedir.
Takım elbiseler için gömlek seçimlerinde takım elbisenin modeli, rengi ve deseni göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Lacivert, gri ve siyah takım elbise gibi koyu renkli takım elbiselerin altına açık renk gömlekler tercih edilmektedir. Ayrıca takım elbisenin deseni yoksa kareli ve çizgili gömlekler de kullanılabilmektedir. Desenli takım elbiselerle kombinlemek için sade ve tek renk gömleklerin seçilmesi tavsiye edilmektedir. Genellikle takım elbiselerin altına beyaz, krem, açık mavi ve açık pembe gömlekler tercih edilmektedir.
Gömleklerin takım elbiseyle olan renk ve desen uyumuna ek olarak yaka özelliklerine de dikkat etmek gerekmektedir. Gömlek yakalarının, sivri, açık, düğmeli, bant ve iğneli tasarımları bulunmaktadır. Farklı yaka özelliklerine sahip gömleklerin takım elbisenin yaka özelliğiyle uyumlu olması gerekmektedir. Sivri yaka ve açık yaka gömlekler, klasik tasarımları nedeniyle her türlü takım elbise modeline uyum sağlamaktadır. Düğmeli yaka gömlekler, sportif görünümleri nedeniyle resmi olmayan takım elbiselerle uyumludur. İğneli yaka gömlekler ise şık takım elbise modelleriyle uyum sağlamaktadır.
Takım elbiselere uygun ayakkabı seçerken takım elbisenin stili ve rengi ön plana çıkmaktadır. Spor takım elbiselerin altına sneaker, loafer ve süet ayakkabı gibi günlük kullanıma uygun rahat ayakkabı çeşitleri uyum sağlamaktadır. Şık takım elbiselerle ise makosen, rugan, oxford ayakkabılar tercih edilebilmektedir. Ayrıca takım elbisenin rengi ile ayakkabı renginin uyumlu olmasına da dikkat edilmelidir. Bunun için takım elbise ile aynı renkte ayakkabıların seçilmesi gerekmektedir. Takım elbise renginden farklı renkte bir ayakkabı seçilecekse ayakkabı ile kemerin uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Genellikle lacivert takım elbiseyle kahverengi, siyah takım elbiseyle bordo, gri takım elbiseyle siyah ayakkabılar tercih edilmektedir.
Takım elbiseler için kravat seçiminde gömleğin ve takım elbisenin rengi ön plana çıkmaktadır. Kravatın rengi, gömleğin renginden daha koyu, takım elbisenin renginden ise daha açık olmalıdır. Kravatı ön plana çıkarmak için gri takım elbiseye gri kravat takmak yerine dikkat çekici rengi ve deseni bulunan bir kravat tercih edilmelidir. Takım elbisede çizgi ve kare gibi desenler varsa kravatın tek renk olmasına dikkat edilmelidir. Şık takım elbiseler için parlak renkli kravatlar uygunken spor takım elbiseler için mat, desenli ve dokulu kravatlar uyum sağlamaktadır.
Takım elbiseler için kol düğmesi seçiminde takım elbisenin stiline, gömlek ve kravatın rengine dikkat edilmelidir. Spor takım elbise modelleri ile uyumlu kol düğmeleri seçebilmek için kol düğmelerinin spor görünümde olmasına dikkat edilmelidir. Damatlık takım elbise ve smokinler için altın, gümüş ve değerli taşlar kullanılarak tasarlanan kol düğmeleri uygun bir tercihtir. Ofis giyiminde tercih edilen klasik takım elbiseler için de metalik ve renkli taşları olan kol düğmeleri tercih edilebilmektedir.
Kol düğmesinin kemere, kravata, cep mendiline ve saat kordonuna uyumlu olmasına da dikkat edilmelidir. Kol düğmesinin metalik rengi ile kemer tokasının ve saat kordonunun uyum sağlaması şık bir görünüm oluşturur. Ayrıca kol düğmelerinin üzerinde renkli taşlar bulunuyorsa bu taşların kravat ve cep mendili renkleri ile bir bütünlük oluşturmasına dikkat edilmelidir.
Takım elbise temizliğinde takım elbisenin etiketinde bulunan yıkama, kurutma ve ütüleme talimatlarına dikkat edilmelidir. Kuru temizleme önerilen takım elbiselerin çamaşır makinesinde yıkanmaması gerekmektedir. Hassas kumaşa sahip takım elbiselerin özelliklerinin bozulmaması için elde yıkanması gerekmektedir. Ancak elde yıkarken takım elbisenin çitilenmemesine özen gösterilmelidir. Sabun ile köpürtülmüş ılık suyun içerisinde takım elbiseleri bir müddet bekletmek ve ardından soğuk su ile durulamak takım elbise temizliği için yeterli olabilmektedir. Takım elbiseyi duruladıktan sonra sıkmadan ceket askısında kurutmak gerekmektedir.
Kırışmayan takım elbiseler, çamaşır makinesinde 30° yıkama sıcaklığında temizlenebilmektedir. Takım elbiseleri çamaşır makinesinde yıkayabilmek için hassas yıkama veya elde yıkama programı seçilmeli ve makinenin sıkma devri düşürülmelidir. Hassas çamaşırlar için üretilen sıvı deterjanlar tercih edilmelidir. Takım elbiseyi makineden çıkardıktan sonra tamburlu kurutma işlemi yerine takım elbisenin askıya asılarak kurutulması gerekmektedir.