Belirtilmemiş
Unisex
STANDART
Kombi, doğal gaz yardımıyla iç mekanların sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayan bir ısıtma cihazıdır. Kombi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Kombi fiyatları, kombinin kapasitesine, modeline ve markasına göre belirlenmektedir. Kombi kullanılacak alanda ısı verimliliğini artırmak için kombinin kapasitesi önemlidir. 24 kW kapasiteli bir kombi 30 kW kapasiteli bir kombiye göre daha uygun fiyat seçenekleri sunmaktadır. Kombi modellerinde kullanılan akıllı teknolojiler fiyatların artmasına neden olmaktadır. Çevreye zararlı gaz salınımı yapmayan, enerji tasarruflu, led panelli ve dijital göstergeli yoğuşmalı kombi modelleri yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Daikin, Buderus, Viessman, Baymak, ECA, Bosch, Demirdöküm gibi kombi markaları, kalite sertifikalı, sigortalı ve garantili kombi modelleri ile ön plana çıktıkları için yüksek fiyatlı olabilmektedir.
Bacalı kombi, müstakil bir bacaya bağlanarak kullanılan kombi modelidir. Baca sayesinde kombi çalışırken oluşan gaz dışarı verilir. Bacalı kombiler, ortamdaki oksijeni alarak çalıştıkları için kombinin bulunduğu ortamın havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Bacalı kombi modelleri, çelik baca sistemine sahip konutlarda kullanılabilmektedir. Ancak bu tür kombilerin güvenli bir şekilde kullanılması çeşitli standartlar gerektirmektedir. Bu sebeple günümüzde bacalı kombiden hermetik veya yoğuşmalı kombiye geçiş tercih edilmektedir. Bacalı kombi fiyatları, 750 TL ile 3000 TL aralığındadır.
Yoğuşmalı kombi, gazı sıvı hale dönüştürüp yanma işlemi sonucunda oluşan buharı baca yardımıyla dışarı veren kombi modelidir. Yoğuşmalı kombilerde atık gaz dönüştürülerek kullanılmaktadır. Bu sayede ısınma verimliliği artmaktadır. Ayrıca doğal gazdan da tasarruf edilmektedir. Yoğuşmalı kombiler büyük evlerde ve işyerlerinde kullanılabildiği gibi küçük evler için de idealdir. Yoğuşmalı kombi fiyatları, 5500 TL ile 30000 TL aralığındadır.
Hermetik kombi, fan yardımıyla ateşlemenin yapıldığı ve atık gazın dışarı verildiği kombi modelidir. Bu tür kombilerde yoğuşmalı kombiye göre daha eski bir teknoloji kullanılmaktadır. Hermetik kombiler uygun fiyatlıdır. Küçük ve orta büyüklükteki daireler için uygundur. Hermetik kombi fiyatları, 4000 TL ile 12000 TL aralığındadır.
Kombilerde tek veya iki eşanjör bulunmaktadır. Tek eşanjörlü kombiler suyu ve kaloriferi ısıtmak için aynı eşanjörü kullanmaktadır. İki eşanjörlü kombilerde ise su ve kalorifer farklı eşanjörler aracılığıyla ısıtılmaktadır. Çift eşanjörlü kombi ilk olarak sirkülasyon pompasından çalışmaya başlar. Ardından kombideki gaz vanası açılır ve ateşleme başlamış olur. Kombi içinde dolaşan suyun ısıtma devresine yönlendirilmesi için motorlu vana devreye girer. Isıtma eşanjöründen çıkan su radyatöre gider. Radyatörleri dolaştıktan sonra soğumuş bir şekilde kombiye geri gelir. Sıcak su için kombi çalıştırılırken öncelikle sıcak su musluğu açılır. Musluğun açılmasıyla birlikte motorlu vana suyu plaka tipi eşanjöre gönderir. Eşanjöre giren su ısıtılır ve musluğa gönderilir.
Kombinin avantajları şunlardır:
Kombi ilk defa çalıştırılacaksa kombinin elektrik şalterinin ve gaz vanasının açık olmasına dikkat edilmelidir. Ev kapısının dışındaki gaz saati vanası açıldıktan sonra kombinin gaz vanası da açılır. Kombinin su barı kontrol edilir ve bar değerinin 1,5-2 arasında olması sağlanır. Ardından kombi açma kapama tuşuna basılarak çalıştırılır. Kombi, sıcak su ve kalorifer modunda çalıştırılarak cihazın yeterli ısıyı verip vermediği kontrol edilir. Yaz günlerinde kombinin kalorifer modu kapatılır ve sadece sıcak su modu açık bırakılır. Kış günlerinde ise her iki mod aktif olarak çalıştırılır.
Kombi derecesi hava ve oda sıcaklığına göre ayarlanmalıdır. Kış aylarında ideal ev sıcaklığı odalara göre değişiklik göstermektedir. İdeal oda sıcaklığının oturma odaları ve geniş salonlar için 20 ile 22°C, antreler için 15-18°C, çocuk odaları için 22-24°C arasında olması gerektiği belirtilmiştir. Bu sıcaklıkları ayarlayabilmek için odalara oda termostatı takılması gerekmektedir.
Odaların ideal sıcaklık seviyelerine ulaşabilmesinde kombinin sıcaklık ayarı önemlidir. Kombinin kaç derecede kullanılması gerektiği hava koşullarına göre ayarlanmalıdır. Hava sıcaklığı 0 derecenin altında ise kombi sıcaklığı 50-65°C arasında olmalıdır. Hava sıcaklığının 0°C ile 10°C arasında olduğu durumlarda kombi sıcaklığı 50-55°C aralığında tutulmalıdır. 10°C civarındaki hava sıcaklıklarında ise kombinin 45-50°C arasında olması yeterlidir.
Kombi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Kombiler kış aylarında günde 1-1,5 kW arasında elektrik tüketirler. Kombinin aylık harcadığı elektrik miktarı ise 30-45 kW aralığında değişmektedir. Birim başına düşen güncel elektrik tutarı 90 kuruştur. Kombinin bir ayda ne kadar elektrik harcadığını bulabilmek için aylık kW değeri ile elektrik tutarı çarpılır. Kombiler bir ayda ortalama 27 TL ile 40,5 TL arasında elektrik harcamaktadır.
Kombi bakımı yapılmadan önce kombinin suyu ve kaloriferi ısıtma durumu kontrol edilir. Ardından kombinin iç kısmındaki tozlar temizlenir. Kombi suyu boşaltılır. Kombinin elektrik bağlantı yerleri, kombi bacası, yanma haznesi, vanaları, fanları, genişleme tankı, kalorifer filtresi kontrol edilir. Gerekirse bu parçaların temizliği yapılır. Kombinin arıza yapabilecek parçaları tespit edilir. Bazı durumlarda bu parçalar, yenisi ile değiştirilir. Tüm kontroller yapıldıktan sonra kombinin bar seviyesi 1,5 olana kadar kombiye su verilir. Kombinin suyu ve kalorifreri ısıtma durumu yeniden kontrol edilir ve herhangi bir sorun yoksa kombi bakımı sonlandırılır.
Kombi bakımı yılda bir kere yapılmalıdır Tavsiye edilen kombi bakım zamanları sonbahar veya yaz aylarıdır. Kombiden alınan verimi artırmak ve kombinin uzun ömürlü kullanılmasını sağlamak için kombi bakımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca her yıl düzenli olarak yaptırılan kombi bakımları sayesinde kombi yüksek performansta bile çalışsa doğalgazı daha az harcar. Böylece enerji tasarrufu sağlanmış olur. Kombi bakımları yapılmadığı takdirde kış aylarında sürekli çalışan kombilerde arızalanmalar görülür ve kombinin performansı düşer.